Nieuwe optische componenten dankzij Inge Nys

(02-03-2021) In de onderzoeksgroep Liquid Crystals and Photonics werden door Inge Nys en haar collega's recent verschillende mogelijkheden onderzocht om met behulp van foto-uitlijning nieuwe optische componenten te realiseren.

Micrometer dunne vloeibare kristallagen werden geproduceerd om licht op een efficiënte manier te manipuleren (licht sturen in één of meerdere richtingen, licht focussen, etc.).

Recent is het mogelijk geworden om dunne optische componenten met hoge efficiëntie te realiseren op basis van inhomogene vloeibare kristallagen. Om dit te verwezenlijken wordt de uitlijning van de vloeibare kristallen aan het oppervlak vastgelegd door belichting van een fotogevoelige laag met gepolariseerd blauw of ultraviolet licht.

De nieuwe door Inge Nys en haar collega's ontwikkelde componenten zijn niet alleen dun, maar kunnen ook goedkoop gefabriceerd en eenvoudig geïntegreerd worden, waardoor ze interessant zijn voor toepassingen zoals head-up displays en brillen voor virtuele werkelijkheid.

In het artikel Patterned surface alignment to create complex three-dimensional nematic and chiral nematic liquid crystal structures  (Liquid Crystals Today) wordt in detail besproken hoe een aantal verschillende optische componenten verkregen worden door vloeibaar kristal te combineren met complexe aanhechtingspatronen aan het oppervlak.