Betere elektrocardiogrammen dankzij onderzoek Dieter De Paepe

(28-06-2021) In zijn doctoraatsonderzoek ’Inzichtsverwerving in tijdsreeksgegevens met toepassingen voor anomaliedetectie’ gaat Dieter De Paepe op zoek naar technieken om de analyse van tijdsreeksen (bv elektrocardiogrammen) te optimaliseren.

Als gevolg van de vele succesverhalen van early adopters erkennen veel bedrijven ondertussen de waarde van het verzamelen en analyseren van data. Waar vroeger de nadruk lag op een zo breed mogelijke waaier aan data bij te houden, kiest men er nu ook meer en meer voor om gedetailleerde tijdsreeksen te verzamelen in de hoop zo nieuwe inzichten te verwerven.

Alom gekende voorbeelden van tijdsreeksen zijn onder andere beurskoersen of medische signalen zoals elektrocardiogrammen (waarmee men de hartslag meet).

Tijdsreeksen capteren een bepaalde eigenschap doorheen de tijd en laten zo toe om op te volgen hoe een bepaalde eigenschap evolueert. De tijdsdimensie in tijdsreeksen vormt een nieuwe invalshoek om data te bekijken en inzichten te bekomen. Zo is het voor ons, als mensen, vrij makkelijk om visueel op te merken dat een tijdsreeks bepaalde patronen of afwijkingen vertoond. Deze menselijke aanpak faalt echter wanneer de data te uitgebreid is of patronen minder uitgesproken zijn.

“In mijn proefschrift stel ik verschillende technieken voor die toelaten om tijdsreeksen te visualiseren, analyseren en afwijkingen te detecteren. Mede dankzij mijn onderzoek kan de analyse van tijdsreeksen verder geoptimaliseerd worden”, besluit Dieter De Paepe.

Over Dieter De Paepe

In 2010 behaalde Dieter de graad van burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen aan de Universiteit Gent, met een specialisatie in software engineering. Eenmaal afgestudeerd, startte hij als Talent Planet consultant werkend voor Thomson Reuters, waar hij werkte aan trademark bescherming en onderzoek. Het dagelijkse pendelen naar Antwerpen viel wat tegen en in 2011 besloot hij daarom om voor het Gentse Comsof te werken, een oude spinoff van de UGent. Dieter kwam op het goede moment bij Comsof om te helpen met de ontwikkeling van hun eerste netwerk-planning software, en groeide vlug in de rol van software architect. In 2015 had hij nood aan nieuwe uitdagingen en startte hij bij de semantic web groep van IDLab binnen de UGent. Hier maakte Dieter kennis met de verschillende onderzoeksvelden binnen IDLab. Na zijn eerste publicaties en zijn adviserende rol bij  de Vlaamse overheid met betrekking tot het OSLO initiatief, wisselde Dieter naar de Predict onderzoeksgroep binnen IDLab, die onderzoek verricht rond toegepaste machine learning.

Dieter De Paepe

-

Lees het volledige doctoraat

-

Contact: Dieter De Paepe

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Eindredactie: Ilse Vercruysse -  Illustrator: Roger Van Hecke