Duurzamere en antibacteriële botimplantaten

(13-10-2021) In haar doctoraat onderzoekt Monica Thukkaram enerzijds hoe botimplantaten duurzamer kunnen worden en anderzijds hoe ze tot minder infecties kunnen leiden.

“Eén van de belangrijkste oorzaken voor het falen van botimplantaten zijn implantaat gerelateerde infecties”, legt Monica uit, “Het raakpunt tussen het bot en het implantaat is de cruciale plaats voor het optreden van infecties aangezien zowel micro-organismen als cellen concurreren om het nieuw ingevoerde oppervlak van het implantaat in te nemen.”

Het meeste onderzoek omtrent het probleem van infecties richt zich op het ontwerpen van deklagen voor implantaten die infecties kunnen voorkomen. Naast deze oppervlakte-aspecten moet een implantaat ook de juiste mechanische eigenschappen bezitten om een hogere efficiëntie en levensduur te behalen bij meer belastende condities.

Derhalve zou een ideaal implantaat bi-functioneel moeten zijn, aangezien het implantaat zowel antibacteriële als osteo-conductieve eigenschappen (= Eigenschappen van botopbouwmaterialen die het natuurlijke proces van de nieuwe vorming van bot ondersteunen) zou moeten bezitten, gepaard gaande met een verbeterde hardheid en duurzaamheid.

“In mijn doctoraatsthesis ontwierp en testte ik nieuwe microporeuze en nanoporeuze composietdeklagen, die de ideale topografische en chemische oppervlakte-signalen bezitten om het bi-functionele karakter van botimplantaten te activeren”, besluit Monica.  

Lees het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Plasma-geassisteerde fabricage van microporeuze en nanoporeuze composietbekledingen op titaniumimplantaten voor orthopedische toepassingen

-

ContactMonica Thukkaram, Nathalie De Geyter (promotor), Lieven De Wilde (promotor), Kim Verbeken (promotor)

Monica Thukkaram

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke