IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect

Wat wordt er getest?

De ijkingstoets bestaat uit twee delen: toets wiskunde en toets ruimtelijk inzicht.

De toets wiskunde bestaat uit een aantal meerkeuzevragen over diverse wiskundethema's uit de volledige leerstof van het secundair onderwijs. De grote thema's zijn:

  • Redeneren
  • Begrippenkennis
  • Wiskundige vaardigheden
  • Modelleren: wiskundige vraagstukken in een fysica-context

De toets omtrent ruimtelijk inzicht test de mate waarin je in staat bent 2-dimensionale representaties van complexe 3-dimensionale volumes juist te lezen en te interpreteren.

De toets is afgestemd op vooropleidingen uit het secundair onderwijs met 6 uur wiskunde per week in de laatste twee jaar. Toch kunnen ook leerlingen die minder wiskunde volgden in hun vooropleiding eraan deelnemen. Het is immers belangrijk dat elke geïnteresseerde student zich kan "ijken": je niveau kan immers van nature hoger zijn dan je vooropleiding laat vermoeden.

Voorbereiding

We raden je aan om de leerstof uit 3de - 4de - 5de - 6de jaar secundair onderwijs wat op te frissen.

Je kan ook oefenen om vertrouwd te geraken met het soort vragen. Voorbeeldvragen vind je hier.

We organiseren in het voorjaar enkele oefennamiddagen om je te helpen de leerstof en aanpak van deze toets onder de knie te krijgen. Meer info volgt. 

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan vanaf midden januari via www.ijkingstoets.be

Na inschrijving en registratie op bovenstaande website zal je enige tijd voor de toets een e-mail ontvangen met praktische informatie over locatie, aanvangsuur,...

Praktische informatie

Wanneer?

Maandag 3 juli en zaterdag 26 augustus 2023.  

Waar?

Gent, exacte locatie wordt meegedeeld in de uitnodigingsmail.

Formularium

Tijdens de toets stellen we een formularium ter beschikking.

Wat breng ik mee?

Hulpmiddelen zoals boeken, rekentoestel, gsm, passer, geodriehoek,... zijn niet toegelaten. Je mag enkel een potlood, gom en balpen bij je hebben en eventueel een koekje en een drankje.


Wanneer krijg ik feedback?

Korte tijd later zal je je punten, alsook een kwalitatieve beoordeling van je prestatie, eveneens via elektronische weg te weten komen. Studenten die naar aanleiding hiervan een gesprek wensen omtrent hun studiekeuze, kunnen een afspraak maken bij een studiebegeleider verbonden aan de monitoraatscel van onze faculteit. Je kan kiezen tussen een gesprek op de campus (reservering feedbackgesprek op campus - Jozef Plateaustraat 22, Gent) of een online gesprek (reservering feedbackgesprek online - de bevestigingsmail bevat de link naar het MS-Teams gesprek).

Nog vragen?

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op de website van de Vlaamse ijkingstoets. Blijven er nog vragen onbeantwoord, dan kan je mailen naar monitoraat.ea@ugent.be

Zomercursus

Als na de ijkingstoets blijkt dat je wiskundekennis nog wat moet worden bijgespijkerd, is er nog tijd om dat te doen, bijvoorbeeld door de zomercursus wiskunde te volgen.

En daarna?

Het stopt natuurlijk niet bij de ijkingstoets. De faculteit heeft een heel na-traject uitgetekend om je verder op weg te helpen.