ENLIGHT rondt allereerste gezamenlijke opleidingsonderdeel met 9 Europese partners succesvol af
(07-06-2022) Het eerste internationale Blended Intensive Programme draaide rond een challenge van Stad Gent: hoe kan de stadswijk Meulestede klimaatneutraal worden? Ontdek hier het verhaal en hoe jij ook zo’n lessenreeks kan opstellen!
Het ENLIGHT-netwerk focust op interdisciplinaire en internationale leertrajecten die grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. In dit geval: energie en circulaire economie. De faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen creëerde het nieuwe vak “Interdisciplinary Study of the Climate Neutral City Mission” voor 38 studenten van de 9 Europese ENLIGHT-partners. Het traject omvatte 7 weken online lessen en eindigde met een fysieke immersieweek in Gent. Bekijk hieronder hun ervaringen.
Erasmus+ Blended Intensive Programme
Het format was nieuw: het was het eerste ENLIGHT Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) aan de UGent. Een BIP is een opleidingsonderdeel waarbij studenten met hun docenten uit verschillende instellingen in een online gedeelte samenwerken en ook fysiek samenkomen. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar ook veel opportuniteiten!
Wat ik vooral onthoud is dat wanneer we als lesgever even aan de kant gaan staan en studenten de opportuniteit bieden, ze die kansen ook met beide handen grijpen. De nieuwsgierigheid en motivatie die de studenten tonen in dergelijk aangeboden authentiek kader om te onderzoeken, te netwerken en te communiceren zijn onbetaalbaar en zorgen ontegensprekelijk voor een levenslang leereffect (Mieke Uyttendaele, onderwijsdirecteur faculteit BW)
In dit geval was het de UGent die in samenspraak met ENLIGHT partners, CircuCity en Stad Gent de concrete uitdaging vastlegde “Hoe kunnen we de Gentse wijk Meulestede klimaatneutraal maken op vlak van water, energie en mobiliteit?”
Zelf geïnteresseerd in het opstellen van een BIP en een beroep te doen op bijhorende financiering? Lees er alles over op deze ons intranet en neem contact op met Geneviève Cochez (genevieve.cochez@ugent.be). Laat je inspireren om samenwerking met ENLIGHT-partners op te zetten: www.ugent.be/enlight.
Challenge-Based Education
Het vak ging aan de slag met “Challenge-Based Education”. Dit is een werkvorm waarin studenten in groep aan de slag gaan met een complexe, authentieke uitdaging om tot creatieve, innovatieve oplossingen te komen. In dit geval was dat de uitdaging van burgemeester De Clercq. Verschillende opleidingen aan de UGent hanteren al enkele jaren Challenge-Based Education. De samenwerking binnen het ENLIGHT-netwerk is echter helemaal nieuw.
Hier enkele voordelen van een BIP met de werkvorm Challenge-Based Education:
- Internationale studenten uit diverse disciplines leveren nieuwe invalshoeken en rijkere oplossingen.
- Het biedt een kans om te werken met authentieke en complexe challenges in samenwerking met regionale stakeholders.
- Het is een laagdrempelige kans voor studenten die geen volledig semester naar het buitenland kunnen gaan.
- De lesgevers van alle partners werken intensief samen, wat het uitwisselen van kennis en best practices stimuleert.
Meer vragen over de BIP “Interdisciplinary Study of the Climate Neutral City Mission”? Contacteer Evelyne de Caluwé, Activo-antenne bij de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen en Elise Meerburg, trainingscoördinator bij CAPTURE.