Minder baby's met te laag geboortegewicht dankzij voedingssupplement

(30-05-2022) UGent-onderzoek in Burkina Faso: verrijkte voedingssupplementen helpen vrouwen een gezonder kind ter wereld te brengen.

Een gezond kind ter wereld brengen is de wens van elke ouder. Helaas is dat in landen met lage inkomens minder vanzelfsprekend, omdat zwangere vrouwen vaak ernstige tekorten hebben aan voedingstoffen die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van hun baby. Wereldwijd worden naar schatting zo’n 20 miljoen baby’s per jaar geboren met een laag geboortegewicht, 14 miljoen baby’s prematuur, en 23 miljoen baby’s te klein voor de zwangerschapsduur. Deze pasgeborenen hebben een groter risico om te overlijden, zijn vatbaarder voor infecties, en hebben een verhoogde kans op chronische ziekten op latere leeftijd.

De enorme impact van de COVID-19 pandemie, de aanhoudende droogte, en de oorlog in Oekraïne op de wereldwijde voedselvoorziening en -prijzen, brengt nog meer vrouwen en kinderen in gevaar voor ondervoeding. Deze groeiende en onaanvaardbare ongelijkheid moet dringend aangepakt worden.

Onderzoek in Burkina Faso

Eén van de mogelijke oplossingen om toekomstige generaties een betere start te bieden, is het geven van voedingssupplementen aan zwangere vrouwen. Om het effect van een verrijkt energie-proteïne supplement tijdens de zwangerschap te testen, startten UGent-onderzoekers vier jaar geleden het grootschalige onderzoeksproject “MISAME-III” in Burkina Faso. In een verkennende studie werden 12 typen voedingssupplementen (drankje, reep, biscuit, of pasta) getest door zwangere vrouwen.

Een pinda-pasta verrijkt met micronutriënten werd verkozen en getest in een klinische studie van ongeveer 1800 vrouwen. Dagelijks ontvingen zwangere vrouwen in de interventiegroep het voedingssupplement, terwijl vrouwen in de controle groep enkel ijzer en foliumzuurtabletten kregen.

De resultaten leveren helaas geen bewijs voor een verschil tussen de twee studiegroepen in het aantal baby’s dat te klein werd geboren voor de zwangerschapsduur. De duur van de zwangerschap was daarentegen wel enigszins langer bij de vrouwen die het voedingssupplement namen. Ook werden er minder baby’s geboren met een laag geboortegewicht en hadden baby’s in de interventiegroep een iets hoger geboortegewicht en -lengte.

Verder onderzoek binnen dit project moet uitwijzen welke gevolgen de resultaten hebben op de verdere groei en ontwikkeling van de kinderen. Ook kijken de onderzoekers naar biologische stalen, zoals navelstrengbloed, moedermelk, speeksel, urine en ontlasting, om verdere inzichten te krijgen in de werkingsmechanismen van het voedingssupplement.

Contact

Patrick.Kolsteren@UGent.be, +32 47 158 8871

Vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen