UGent stelt voor: 'Het Betere Werk', een podcast over hoe we ons werk werkbaar houden

(31-08-2021) Last van stress op het werk? Slaag je er niet in om digitaal te deconnecteren? Hoe doe je aan zelfzorg? Is mijn job zinvol genoeg? Vind jij feedback noodzakelijk om verder te kunnen? Is telewerk een blijver?

Zoek een rustige plek uit, voorzie jezelf van een drankje en zet een hoofdtelefoon op. Want ‘Het betere werk’ is binnen handbereik.

‘Het Betere Werk’ is een podcastreeks van zes afleveringen, gemaakt door en voor UGent’ers en vloeit voort uit de algemene welzijnsbevraging die Trustpunt in 2018 uitvoerde. Lore Vermeulen (vertrouwenspersoon bij Trustpunt) en Pieter Blomme (praktijkassistent podcasting en audio) gaan op zoek naar hoe we ons werk werkbaar kunnen houden om met veel goesting en veerkracht aan de slag te blijven in een maatschappelijke context die veel druk legt en waarin we ook steeds langer moeten werken.

Aan de hand van persoonlijke verhalen van UGent’ers en gesprekken met experten krijgt hun zoektocht vorm. Je krijgt concrete tools aangereikt die ook jij misschien kan toepassen op het werk.

Bekijk alvast het voorsmaakje:

In elke aflevering wordt een specifiek deelaspect van werkbaar werk behandeld. Je kan nu al de eerste drie afleveringen beluisteren:

Wat als de batterij leeg is? Een genuanceerde blik op stress en burn-out.

Een stressvrije omgeving is een illusie, iedereen ervaart namelijk wel eens stress op het werk. Als er langdurig een disbalans is tussen draagkracht en draaglast, loop je het risico op een burn-out. We hebben het in deze aflevering met professor Els Clays over de mogelijke risicofactoren, het taboe dat hier nog steeds rond heerst en de werkhervatting na een burn-out.

Is mijn job zinvol genoeg? Over het goede leven, onthaasten en flow.

We besteden zeer veel tijd aan werk in ons leven. Het kan nuttig zijn om af en toe te reflecteren over de plaats van werk in je leven en in hoeverre dat strookt met jouw waarden. Naast het werk zijn er nog andere dingen die er toe doen en die betekenisvol kunnen zijn. In deze aflevering onderzoeken we samen met professor Johan Braeckman wat het goede leven is en hoe werk daarin past. We hebben het over zingeving, onthaasten, rust nemen en flow.

Waarom één plus één drie is: de kunst van samenwerken en feedback geven.

Mensen hebben feedback nodig om te kunnen groeien, maar zowel feedback geven als ontvangen vormt een uitdaging. Samen met Eveline Schollaert onderzoeken we het belang van open communicatie om escalerende conflicten binnen het team te vermijden. Het creëren van een feedbackcultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid van leidinggevende en medewerkers. Verder hebben we het in deze aflevering ook over het belang van sociale steun, informeel contact en verbinding om je goed te voelen op het werk.

In de drie volgende weken wordt telkens een nieuwe aflevering gelanceerd.

Je kan alle afleveringen beluisteren via www.hetbeterewerkpodcast.be.

Veel luisterplezier! Feedback is zeker welkom per mail naar trustpunt@ugent.be!

Vond je de podcast interessant, stuur het gerust door naar je collega’s of andere geïnteresseerden.