Zes UGent'ers strijden mee voor de Vlaamse PhD Cup 2022

© Kevin Faingnaert (vergrote weergave)

© Kevin Faingnaert

(07-09-2022) De 16 geselecteerden voor de Vlaamse PhD Cup 2022 zijn bekend. Via deze wedstrijd daagt SciMingo jaarlijks wetenschappers uit om de kern van hun net afgeronde doctoraat met de wijde wereld te delen. Er zijn zes UGent'ers geselecteerd.

Wat kunnen we leren uit aardbevingen? Bepalen je spiervezels je talent voor sport? En moet ons onderwijs blijven zitten met zittenblijven? Op deze en 13 andere intrigerende vragen krijg je in de komende weken via de Vlaamse PhD Cup een antwoord. Een 9-koppige jury werkte zich bij deze zevende editie door 60 inzendingen en selecteerde 16 kandidaten.

Bij de geselecteerden zitten zes UGent'ers: Hannes Mareen (computerwetenschapper), Katleen Wils (geologe), Heleen Deroo (bio-ingenieur), Eline Lievens (bewegingswetenschapper), Kim Lecoyer (rechtswetenschapper) en Timo Van Canegem (socioloog).

(Meer) vrouwen in de wetenschap

“In mijn discipline, geologie, zijn vrouwelijke onderzoekers nog steeds ondervertegenwoordigd. Ik wil jonge meisjes tonen dat ook vrouwen wetenschapper kunnen worden”, vertelt Katleen Wils (UGent)

Met liefst 10 vrouwen bij de selectie zet de PhD Cup 2022 die boodschap meteen kracht bij. Bij de wedstrijd wacht Wils en haar medekandidaten nu de uitdaging om de kern van hun doctoraat samen te vatten in een heldere presentatie van slechts drie minuten. 

Verhaalslag

De wedstrijd stoomt de zestien doctors hiervoor klaar via een vierdaagse mediatraining, met coaching door experten als wetenschapsjournalist Koen Wauters (VRT NWS). “Met je onderzoek naar buiten komen is een vertaalslag én een verhaalslag. Je moet de complexe materie vertalen naar een breed publiek, op een manier dat mensen het snappen, én je moet er een boeiend verhaal van maken, zodat mensen naar je luisteren.” Tijdens de mediatraining zullen onderzoekers zo onder meer leren hoe hun onderzoek overtuigend te presenteren en persinterviews te trotseren. 

Publieke verdediging op 18 oktober

Wie de PhD Cup 2022-trofee mee naar huis mag nemen, wordt beslist bij de finale op 18 oktober. Die avond strijden de laatste acht onderzoekers in het Antwerpse AMUZ voor de hoofdprijs: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een ticket om een videocollege te geven aan de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press. Hun lot ligt in de handen van een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), kankeronderzoekster Damya Laoui (VUB) en wetenschapscommunicator Jeroen Baert (Nerdland).

  • De finale is live bij te wonen en is ook online te volgen op phdcup.be