Functionalized (Organo)Silica Nanofibrous Membranes for Advanced Engineering Applications

Promovendus/a
Loccufier, Eva
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Curriculum
Master of Science in Sustainable Materials Engineering, Universiteit Gent, 2017
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Gefunctionaliseerde (organo)silica-nanovezelmembranen voor geavanceerde ingenieurstoepassingen
Promotor(en)
prof. Karen De Clerck, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde - prof. Klaartje De Buysser, vakgroep Chemie
Examencommissie
voorzitter prof. Filip De Turck (academisch secretaris) - prof. Klaartje De Buysser (vakgroep Chemie) - prof. Karen De Clerck (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Dagmar D'hooge (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Mariya Edeleva (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Hubert Rahier (Vrije Universiteit Brussel) - prof. André ten Elshof (Universiteit Twente, Nederland)

Korte beschrijving

Nanovezels zijn vezels met een diameter 1000 keer kleiner dan een menselijk haar. Daardoor zijn membranen bestaande uit deze vezels zeer licht en poreus, wat ze ideaal maakt voor geavanceerde ingenieurstoepassingen in verschillende sectoren. Door het toevoegen van een specifieke functionaliteit (zoals bijvoorbeeld waterafstotende groepen) wordt het toepassingsgebied nog verder uitgebreid. Niettemin zijn de materiaalkeuze en design van cruciaal belang voor een optimaal gebruik. Binnen dit doctoraat wordt er bijgevolg gebruik gemaakt van sol-gel gebaseerde organosilica nanovezels, een hybride structuur die het beste van organische polymeren met de eigenschappen van keramische materialen combineert. Dit zorgt voor materialen met een goede flexibiliteit en superieure chemische en thermische resistentie, waarvan bovendien de hydrofobiciteit regelbaar is. Bovendien worden deze gefunctionaliseerde nanovezelmembranen gemaakt op basis van ethanol en water, wat meer ecologisch is dan meeste nanovezel- en membraanproductietechnieken die vandaag gebruikt worden. Om die redenen is de ontwikkeling van dit materiaaltype startend van de materiaaleigenschappen tot het toepassingspotentieel, zoals onderzocht in dit werk, dan ook veelbelovend voor het mee toewerken naar een meer duurzame toekomst.

Praktisch

Datum
Maandag 19 december 2022, 16:00
Locatie
auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be