Dementie voorspellen met een app

Bijdrage van Jessica Morton, Kyle Van Gaeveren, Floor Denecker, dr. Klaas Bombeke en dr. Wouter Durnez voor EOS Special - Wetenschap en Technologie

m-declineHoe ouder onze bevolking wordt, hoe meer mensen te maken krijgen met verstandelijke of cognitieve problemen. Een vroege diagnose van dementie kan leiden tot een betere behandeling en prognose op lange termijn. Vandaag krijgen de meeste personen pas een diagnose nadat ze een uitgebreid onderzoek hebben doorstaan met gestandaardiseerde testen bij de huisarts of in het ziekenhuis. Op dat moment zijn de problemen vaak al vrij ernstig.

Digital phenotyping kan een oplossing bieden. Via digitale data wordt het mogelijk om de mentale of fysieke toestand van een oudere in kaart te brengen. We ontwikkelden een app die inzicht kan bieden in de manieren waarop ouderen hun smartphone gebruiken. MobileDNA, zoals de app heet, houdt bij wanneer ouderen vergeten wat ze willen doen na het ontgrendelen van de telefoon, of plots moeite krijgen om tussen apps te navigeren. Zo kunnen artsen signalen van achteruitgang in een vroege fase detecteren. De app draait op de achtergrond, en hindert de gebruiker niet in het dagelijkse leven. Niemand wordt met een cognitieve test geconfronteerd. De app is makkelijk te installeren en heeft daarmee het grote voordeel laag drempelig te zijn.

Volgens de jaarlijkse digimeter-enquête van imec zullen ouderen in de toekomst meer online te vinden zijn. Al 73•– procent van de 65-—˜plussers in Vlaanderen bezit een smartphone, en 78•™ procent is maandelijks actief op minstens één sociaal medium. We verwachten dat artsen digital phenotyping in de komende decennia vaker zullen inzetten om allerlei ouderdoms kwalen en ziektebeelden op te sporen en te behandelen.

Het onderzoek met MobileDNA is op dit moment actief. Geïnteresseerde ouderen kunnen deelnemen via smartphonevoorvergeten.ugent.be

Jessica Morton, Kyle Van Gaeveren, Floor Deneckerdr. Klaas Bombeke en dr. Wouter Durnez

BRON: EOS Wetenschap special - Technologie, p 37

 

Bestel het volledige magazine hier