Captain Einstein: de relativiteitstheorie in virtual reality

Vakgroep/dienst:  Fysica en Sterrenkunde
Promotor:  dr. Karel Van Acoleyen (Karel.vanacoleyen@ugent.be)
Projectmedewerkers: Jos Van Doorsselaere (jvdoorss@gmail.com)

Geef een korte beschrijving van het onderwijsinnovatieproject

Voor ons Captain Einstein project ontwikkelen we een Virtual Reality (VR) immersieve beleving van de speciale relativiteitstheorie - dit in samenwerking met LUCA school of arts en het cross-media bedrijf Fisheye. Concreet wordt de ‘passagier’ in ons VR filmpje meegenomen op een boottochtje door de Gentse binnenstad. Maar het is een bijzonder boottochtje: de lichtsnelheid is er namelijk 20km/h in plaats van de gigantisch grote 300.000km/sec die we normaal hebben. Hierdoor worden de vele fantastische effecten van de relativiteitstheorie al zichtbaar bij gewone snelheden en aldus brengen we deze theorie naar een gekende alledaagse omgeving.

Dit project heeft volgens ons een sterk innoverend karakter. Het is de eerste keer dat de relativiteitstheorie op deze manier in een VR totaalbeleving wordt gegoten. De nieuwe VR technologie – zowel de VR brillen, als de 360 graden camera’s – lijken er als het ware speciaal voor gemaakt.

Het project heeft ook duidelijk een onderwijskarakter – zo zal de VR film uiteraard worden gebruikt in de lessen relativiteitstheorie (derde bachelor fysica en sterrenkunde, masters burgerlijk ingenieur natuurkunde). Even goed mikken we op een breder doelpubliek: met het filmpje willen we iedereen – zelfs zij die niet per se wetenschapsminded  zijn - de kans geven om van de relativiteitstheorie te proeven.

De eerste demo op de dag van de wetenschap (27/11/2016) wekte al heel wat belangstelling. Zo verscheen er een artikel in de Metro http://nl.metrotime.be/2016/12/11/must-read/universiteit-gent-schrijft-virtuele-geschiedenis/  vergezeld door een reportage op radio 1 https://radio1.be/duo-8-emilie-eickhoff-en-lore-kimps . In het februarinummer van het UGent-magazine Durf Denken zal er ook een bladzijde aan worden gewijd. We verwachten ook dat de uiteindelijke online lancering van ons project best wel nog wat extra belangstelling zal wekken.

Doelstellingen van het project + tijdsbesteding

In het voorjaar 2017 willen we een eerste versie van het afgewerkte filmpje online lanceren, via Youtube, maar ook via een eigen website. Op die website zal dieper worden ingegaan op de verschillende relativistische effecten die in het filmpje te zien zijn, alsook zal er een ‘making of’ worden gepresenteerd. We mikken hiervoor op een nationaal en internationaal publiek.

Verder willen we dan een populariserende lezing uitwerken, opnieuw zowel over de fysica als over de technologie achter het filmpje. De bedoeling is om deze lezing te brengen op verschillende colloquia en wetenschap/technologie events (bv. technopolis, dag van de wetenschap, nacht van kunst en kennis (Nederland), Sience Festival Edinburgh,… ). Hierbij willen we de VR beleving collectief maken door de VR beleving van 1 persoon te projecteren op een scherm. Anderzijds willen we ook zoveel mogelijk mensen zelf een VR bril opzetten (voor/tijdens/na de lezing) en hun zo de kans geven van de ‘full experience’ mee te maken. Het is voor dit luik van ons project dat we middelen aanvragen.

Ook willen we onze VR beleving naar een versie te brengen die geschikt is voor science museums en experience centers (denk technopolis, maar ook bv. science museum London). De eerste stap in deze zal ook in Gent gezet worden: onze captain Einstein zal vanaf maart te beleven zijn in de Krook (in samenwerking met imec).